Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.05.21

Rembrandt, Női akt nyíllal című grafikájának parafrázisa

 

A parafrázist monotípia technika segítségével viteleztem ki. A képet úgy változtattam, hogy a modell kezébe nem egy nyilat adtam, hanem egy szelfibotot. Munkám a „női önképre” mint témára hivatott felhívni a figyelmet. Hogy hogyan befolyásolja ma azt az aktuálisan uralkodó női ideál, illetve, hogy a ’nő’ önértékelésében milyen szerepet játszhat az egyre nagyobb teret hódító szelfi- kultúra. Nem szeretnék különösebb szakirodalmat felhasználni. Saját meglátásaim önteném szavakba.

A női ideál rendkívül nagy kitérőket tett az évszázadok során. Sokan úgy vélik, hogy ha minden esetben az ellenkező nem tetszését célozta volna a különböző ideák kialakulása, valószínűleg nem egy variáns született volna egy korban, hanem rengeteg, vagy nem is létezne ideál, mint olyan. A legkülönbözőbb hatások befolyásolták és befolyásolják ma is az épp aktuális „szép női külső” fogalmát éppen ezért kérdés hogy mennyire kell komolyan vennünk azt. Gondolok itt arra a közismert példára, hogy a teltebb alkat a vonzó anyagi hátteret kommunikálta a középkorban. Érdekes mód ma már nincs szükség az anyagi háttér ilyen irányú kommunikálására pedig sok esetben a pár választásnál még mindig fontosak az anyagiak. (Ez esetben érdekes gondolat lehet, hogy ma miért nem a teltebb férfi az etalon, ha sok nő anyagi biztonságot keres szerelem helyett…) Mégis néhány szót ejtve a különböző ideákról, amit érdekes volt megfigyelnem kis utána olvasásaim során, hogy a szép arc a nagy szemek, vagy kifejező tekintet, és a szép ápolt bőr, akármilyen színű is legyen mindig fontos volt.

Tehát, a lányok elfelejtik, hogy az épp trendi külső legtöbbször egy személy, manapság egy divat diktátor fejéből pattan ki és nem feltétlen a leendő társ ízlését tükrözi. Barátokkal beszélgettem erről a témáról s, meglepő hogy a srácok igényei a legkülönfélébbek a pár megválasztásánál. Lehetetlen egyetlen egy sablont ráhúzni mindenki ízlésére, ha megpróbálnánk, ez éppen akkora ostobaság lenne, mint a törekvés, hogy ennek a sablonnak meg is feleljünk, hogy a még nem ismert - hőn vágyott- férfi tetszését elnyerjük. Ezt a következtetést nem nehéz levonni, hisz ellenkező esetben valószínűleg ha random megkérdeznénk tíz nőt, hogy mire vágynának, egy férfi külsőt illetően valószínűleg tízféle variáns születne, és nem vagyok biztos benne, hogy lenne csupán egy külső jegy is, amit mind a tíz nő preferál. Persze azt is észreveszem, hogy olykor az aktuális szépség ideál hat a két nem ízlésére. De szerintem ez elenyésző. Kapcsolva a témához a szelfizés kultúráját, a közösségi oldalak el vannak árasztva az olyan szelfikkel, amiken a lányok azon versengnek, hogyan tudnak megfelelni az adott ideáknak. Szinte a már komikus a jelenség hozzájárul annak a tévhitnek a terjedéséhez, amit az imént ecseteltem, hogy csak akkor vagy szép, ha te is így nézel ki. Hogy életed párjának így fogsz e tetszeni, vagy sem az mindegy. És ha nem is pont így nézel ki, de sikerül egy előnyösebb szelfi rólad, amin hasonlítasz ezekre a lányokra az egyenlő a boldogsággal, és eztán kiegyensúlyozottan léphetsz ki az ajtón. A képek alá íródó tenger dicséret és like megerősíti ezt a tévhitet. Azoknak a lányoknak az esetében, akiknek más formát vagy külső jegyeket adott a természet, ez nagyon súlyos önértékelés hiányt okozhat vagy rákényszeríti őket, hogy drasztikus lépéseket tegyenek a külsőjük átformálása érdekében. Közben pedig irreális dolgok áldozatai.

Persze az ember mindig kitűz egy újabb célt, aminek szeretne megfelelni, szinte sosem vagyunk megelégedve magunkkal, és szerintem teljesen normális hogy előnyös fotókkal dicsekszünk szívesen, én csupán a végletbe esést bíráltam.

Képanyag: http://t-rex.egologo.transindex.ro/?p=5672